Terug

Stemra afhandeling

U staat op het punt een CD of andere geluiddragers te laten maken. Met liedjes die uzelf heeft geschreven, liedjes van anderen of misschien één of meer bewerkingen van bekende liedjes. Hoe dan ook, u bent eigenlijk de platenmaatschappij en brengt zelf een CD of andere geluidsdrager uit. Wij noemen dat een Productie in Eigen Beheer. En voordat uw CD uitkomt, moet u nog wel even toestemming regelen om de liedjes te mogen gebruiken. Ook als het gaat om bijvoorbeeld klassieke muziek waar geen rechten meer op rusten. Hoe dat werkt leggen we hier uit. 

 stemra logo

Hoe vraag ik toestemming aan via Mediadub bij Stemra?

De cd of plaat die u wilt uitbrengen meldt u aan via Mediadub. U geeft daar o.a. aan hoeveel cd's of platen u wilt laten maken en welke liedjes op de cd of plaat komen te staan. Aan de hand van die gegevens berekenen wij de vergoeding voor de muziekauteurs van de gebruikte composities. Mediadub verzorgt voor u het Bewijs van Licentie. Zonder dat Bewijs van Licentie mogen we niet voor u aan de slag. Als achteraf blijkt dat u liedjes heeft opgenomen die niet door Stemra worden beheerd en waar u vooraf wel voor heeft betaald dan wordt het teveel betaalde uiteraard gerestitueerd*. (*restitutie vindt plaats onder aftrek van € 10,- administratiekosten)  

Mediadub: Uw Stemra Intermediair.


Sommige fabrikanten van cd's of platen hebben afspraken met Stemra en rekenen de vergoeding voor de componisten en tekstschrijvers rechtstreeks met u af. Deze intermediairs dragen deze rechten weer af aan Stemra zodat wij kunnen zorgdragen voor betaling aan de betrokken componisten en tekstschrijvers. Als achteraf blijkt dat u liedjes heeft opgenomen die niet door Stemra worden beheerd en waar u vooraf wel voor heeft betaald dan wordt het teveel betaalde uiteraard door de Stemra Intermediair gerestitueerd. Mediadub is uw intermediair.

Veelgestelde vragen over Stemra

Mag ik een cd maken met opnamen van andere cd's?

Nee, dit mag niet zomaar. U heeft hiervoor toestemming nodig van de eigenaren van die opnamen. In de meeste gevallen zijn dat de platenmaatschappijen of de artiesten zelf. Zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van hen mag u dus geen op namen van anderen gebruiken. Deze toestemming moet u zelf regelen met de opname eigenaar. Stemra of Mediadub kan dit niet voor u doen. 

Ik heb een liedje opgenomen maar weet niet wie de componist en/of tekstschrijver is... 


U kunt die informatie vaak terugvinden op internet. Raadpleeg hiervoor handige sites als www.allmusic.com, www.discogs.com of zoek in de titelcatalogus. Zorg er voor dat u de gegevens over de muziekauteurs bij de hand heeft als u uw aanvraag gaat doen. 

Ik heb een bewerking van een bekend liedje opgenomen. Mag ik die op mijn cd zetten? 


Als u een bewerking of een nieuwe versie heeft gemaakt van een bestaand liedje of een nieuwe tekst heeft geschreven of een tekst heeft vertaald en u wilt dit bewerkte liedje op uw cd zetten dan heeft u vooraf toestemming nodig van de muziekauteurs van het originele lied. In de meeste gevallen kunt u toestemming krijgen via de muziekuitgever van het betreffende liedje. Als u niet weet met wie u hierover contact moet opnemen dan kunt u het best onze titelcatalogus raadplegen. 

Wat moet er verplicht op de cd of verpakking worden vermeld? 


Het is uiteraard van belang dat u naast de titels van de werken die op de cd of plaat staan ook de namen van de muziekauteurs en de uitvoerende artiest(en) vermeld. Daarnaast verzoeken wij u om in hoofdletters STEMRA op de cd te plaatsen. Het is dan duidelijk dat wij u toestemming hebben gegeven de cd of plaat te laten maken. Plaats daarnaast ook de volgende tekst (u vindt deze meestal aan de buitenrand van bestaande cd's of platen):  ‟All rights of the producer and the owner of the works reproduced reserved. Unauthorized reproduction, hiring, lending, public performance and broadcasting of this recording strictly prohibited.‟ U kunt ook de volgende Nederlandse vertaling gebruiken: “Alle rechten van de producent en van de eigenaar van het opgenomen werk zijn gereserveerd. Vermenigvuldiging, verhuur, uitlening, en openbare uitvoering en radio-uitzending van deze geluidsdrager is verboden.‟

Moet ik ook een vergoeding betalen voor de cd's die ik gratis weggeef?

Er is geen speciaal tarief voor promotie-cd's of cd's die gratis worden weggegeven. U betaalt een vergoeding voor alle vervaardigde cd's of platen. 

Wat is een ISRC code?

De ISRC code is het internationale identificatie systeem voor geluids- en video-opnamen. De afkorting staat voor International Standard Recording Code. Aan iedere opname (track) kan een unieke ISRC code worden gekoppeld. Dat kan worden gedaan tijdens de mastering van de cd of plaat. Met de code is alle informatie over de tracken de eigenaar ervan terug te vinden. Als u van plan bent de liedjes van uw cd of plaat ook digitaal aan te bieden, bijvoorbeeld via iTunes of Spotify dan is de ISRC code verplicht. In Nederland wordt de ISRC code toegekend door de Sena. U kunt ISRC via Mediadub aanvragen.

Moet er een Barcode of Streepjescode op de verpakking van mijn cd of plaat? 

Een Barcode is eigenlijk een digitaal prijskaartje van uw cd of plaat. Aan een barcode kan ook allerlei productinformatie van uw cd of plaat worden gekoppeld. Als u van plan bent uw cd of plaat ook door winkeliers te laten verspreiden dan is een Barcode handig. Hiermee kan de winkelier uw cd of plaat aan de kassa scannen en afrekenen. Een barcode kunt u verkrijgen bij ons.

Wat is een catalogusnummer? 

Dit is een unieke code die u zelf toekent aan de cd of plaat. Vaak is dit een combinatie van cijfers en letters zonder spaties. Het catalogusnummer kunt u dus helemaal zelf bepalen.

 Payoff

Vraag direct een offerte aan

+31 (0)180 890 376
info@mediadub.nl